Oslávte s nami 5. narodeniny. Využite zľavu 100 € na DNA Complex test s kódom: NARODENINY100.

Využite zľavy na naše produkty DNA Entry test, DNA Complex test a Dvojbalenie DNA Complex testov so zľavou až 43% len do 28. 4.

Dni
Hodiny
Minúty

Posledné dni valentínskej akcie! Použite zľavový kód “extra15” a získajte dodatočnú zľavu 15 % na celý košík. Len do 14. februára!

⏰ Zmeškali ste najlepšiu cenu v roku na DNA Complex test? Black Friday sme pre vás predľzili do 30.11.! ⏰

MVDr. Alojz Bomba DrSc: Črevný mikrobióm zohráva v zdraví mimoriadne významnú úlohu

Doktor Alojz Bomba zasvätil podstatnú časť svojej profesionálnej kariéry výskumu črevného mikrobiómu. Zo štúdia medicíny na Karlovej Univerzite v Prahe sa vrátil späť do Košíc, kde doštudoval veterinu. Začal sa venovať výskumu a témam, ktoré boli spojené so zdraviu prospešnými baktériami. Pred 20 rokmi spolu s kolegami v Tatrách zorganizovali celosvetovo prvú medzinárodnú vedeckú konferenciu o probiotikách, IPC (International Probiotic Conference). Toto každoročné podujatie spojené s témou probiotík je dodnes jedným z najväčších na svete. Čo vieme o črevnom mikrobióme? Aký má vplyv na zdravie človeka? 

V spoločnosti DNA ERA veríme, že prevencia je vždy lepšia ako následná liečba a čím viac nástrojov máme v rukách, tým lepšie. Jedným z takýchto nástrojov môže byť aj udržiavanie zdravého črevného mikrobiómu. Práve preto sme sa rozprávali s doktorom Alojzom Bombom zo spoločnosti iPerbiotix o črevnom mikrobióme, personalizovanej medicíne a ďalších témach.

Využite zľavu 50 € na personalizované probiotiká od spoločnosti iPerbiotix. Zadajte pri objednávke zľavový kód: DNAera50

Výskumu probiotík sa venujete viac ako 35 rokov. Čo sme o črevnom mikrobióme vedeli pred tridsiatimi rokmi a čo už vďaka svetovému výskumu vieme dnes? Kam sa posunulo ľudské poznanie?

Vedeli sme, že črevný mikrobióm zohráva dôležitú úlohu v podpore nášho zdravia. Výskum črevného mikrobiómu v ostatných rokoch však prináša mimoriadne veľa nových poznatkov o mechanizmoch a signálnych dráhach, ktorými ovplyvňuje naše zdravie. Každý mesiac vychádzajú nové štúdie o význame zmien diverzity mikrobiómu, jeho zloženia a funkčnosti v patogenéze mnohých chronických chorôb. Pre nás sú najdôležitejšie tie o nových možnostiach jeho modulácie v prevencii a podpornej terapii.  

Prečo je pre ľudské telo dôležité, aby bol stav črevného mikrobiómu vyvážený a aký je jeho vplyv na naše zdravie? 

Črevný mikrobióm zohráva v zdraví mimoriadne významnú úlohu. Podieľa sa na regulácii mnohých životne dôležitých funkcií organizmu človeka, predovšetkým nášho imunitnému systému, metabolizmu, ale aj činnosti nášho mozgu. Črevné baktérie produkujú rôzne metabolity, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu vnútorného prostredia nášho organizmu, optimalizovať jeho funkčnosť a spolu s črevnou stenou vytvárajú prvotnú obrannú líniu voči patogénom spôsobujúcim rôzne zdravotné poruchy a choroby. Na druhej strane, črevná dysbióza, pri ktorej dochádza k narušeniu rozmanitosti, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu, vedie k vzniku zápalu a je spojená s mnohými chronickými chorobami.

Aké sú prvé príznaky toho, že stav črevného mikrobiómu nie je dobrý. Existujú nejaké príznaky, ktoré je možné pozorovať na vlastnom tele?

Správny vývoj črevného mikrobiómu už v ranom veku, je nevyhnutný pre zabezpečenie optimálneho vývoja a funkčnosti imunitného systému. Je základom dobrého zdravotného stavu človeka aj v neskoršom období života. Pre optimálny vývoj črevnej mikrobioty a imunity v ranom veku má mimoriadny význam prirodzený spôsob pôrodu a dojčenie. Zlý stav črevného mikrobiómu sa spája predovšetkým s poruchami imunitného systému a vyšším výskytom alergií. Na zlý stav črevného mikrobiómu však môžu poukazovať aj poruchy trávenia, metabolizmu a dokonca aj našej psychiky. 

V spoločnosti iPrebiotix sa venujú personalizovanej medicíne. 
Vaša spoločnosť Perbiotix sa venuje výrobe personalizovaných probiotík. Zatiaľ čo my analyzujeme DNA človeka, vy analyzujete viac ako 2000 rôznych druhov črevných baktérií. Čo je výstupom tejto analýzy?

Analýza črevného mikrobiómu pacienta poskytne údaje o diverzite a zložení črevného mikrobiómu človeka a odhalí jeho dôležité zmeny oproti mikrobiómu zdravého človeka. 

Keď prebehne analýza, čo nasleduje ďalej? V čom sa odzrkadľuje individuálny prístup a ako dlho trvá, kým pripravíte probiotiká šité na mieru pre vašich zákazníkov? 

Na základe uvedenej analýzy črevného mikrobiómu človeka, ale aj jeho zdravotnej anamnézy a využitím špecifického algoritmu, zostavíme vhodné konzorcium prospešných mikroorganizmov. Následne pripravíme  personalizované probiotiká, ktoré si pacient aplikuje vo forme 6 mesačnej probiotickej kúry. Analýza a následná ručná výroba trvá 4 týždne. Probiotickú kúru odporúčame doplniť vhodnými prebiotikami a individuálnym stravovacím programom. Tu môže pomôcť práve DNA analýza a odporúčania, ktoré z nej vyplynú.

Vďaka personalizovaným probiotikám viete zlý stav črevného mikrobiómu “opraviť”. Čo začne človek pociťovať v momente, kedy sa jeho mikrobióm dostáva do správneho pomeru? Ako rýchlo sa prejavujú zmeny? 

To, ako skoro sa črevný mikrobióm upraví zo stavu dysbiózy do stavu eubiózy, zodpovedajúcej stavu črevného mikrobiómu zdravého človeka, ovplyvňuje viacero faktorov. Je to predovšetkým závažnosť zmien mikrobiómu, zdravotný stav, vek, výživa, primeraný pohyb a stres. Z uvedených dôvodov, trvá doba potrebná na dôkladnú úpravu črevného mikrobiómu v rozpätí od niekoľkých týždňov do 4 – 5 mesiacov. U väčšiny ľudí sa úprava črevného mikrobiómu začne prejavovať zlepšením kvality života. Dostavuje sa pozitívny vplyv rovnovážneho stavu mikrobiómu nie len na imunitný systém, trávenie a metabolizmus, ale aj psychiku. U mnohých ľudí sa pozitívny vplyv na psychiku prejaví najskôr. Je to pravdepodobne prostredníctvom priameho prepojenia po osi črevo-mozog, ktoré sú sprostredkované neurohumorálne a pomocou neurotransmiterov produkovaných v črevách. Až 90% tejto komunikácie prebieha práve smerom z čreva do mozgu. 

Črevný mikrobióm sa podieľa na regulácii mnohých životne dôležitých funkcií organizmu človeka. Je dôležitý pre imunitný systém, metabolizmus, ale aj činnosť mozgu.
V našej analýze DNA sa venujeme predispozíciám ako predispozície na rozvoj cukrovky II. typu, histamínová intolerancia, laktózová intolerancia a podobne. Môžu probiotiká pomôcť aj v týchto oblastiach? 

Áno, probiotiká sú určené predovšetkým na dosiahnutie eubiózy, teda zdravého, rovnovážneho stavu organizmu, čo zároveň slúži ako prevencia chorôb. Výsledky výskumu preukázali, že črevná dysbióza je spojená s mnohými zdravotnými poruchami a chronickými chorobami, ktoré sú sprevádzané zápalom a metabolickými poruchami, vrátane inzulínovej rezistencie, nedostatku laktázy, či neschopnosti odbúravať histamín. Veda prináša stále nové poznatky o tom, ako sa črevné baktérie a ich metabolity podieľajú na expresii génov. Ukazuje sa, že mikrobióm sa môže podieľať na vypínaní, či zapínaní konkrétnych génov. Z uvedených dôvodov je potrebné zohľadniť vplyv črevnej dysbiózy na vznik a rozvoj chronických chorôb. S uvedenými poznatkami môžeme potom efektívne využívať moduláciu črevného mikrobiómu na ich prevenciu, prípadne podpornú terapiu.

Ako dlho po nastavení správneho črevného mikrobiómu tento stav vydrží? Je potrebné zvoliť nejaký špeciálny prístup k strave a životu aby sa takto správne nastavený mikrobióm v čreve udržal? 

Do stavu nášho mikrobiómu vstupuje viacero faktorov. Okrem genetiky je to predovšetkým výživa, ale aj množstvo pohybu, stresu či kvalita spánku. Dĺžka doby, po ktorú sa úprava črevného mikrobiómu udrží závisí najmä od životného štýlu, správnej výživy a primeraného pohybu. Správna výživa na základe individuálneho stravovacieho programu a s vysokým obsahom vlákniny, má pre udržanie zdravého črevného mikrobiómu zásadný význam.   

Personalizovaná medicína je v súčasnosti veľkou témou. Aj vďaka technologickému pokroku a vedeckému poznaniu ľudia žijú stále dlhšie a kvalitnejšie. Čo ďalšie prinesie do kvality života personalizovaná medicína v budúcnosti?

Som presvedčený, že personalizovaná medicína okrem zvýšenia účinnosti liečby, umožní v budúcnosti veľmi výrazne rozšíriť možnosti, ako im účinne predchádzať. Veľa sa o prevencii hovorí, ale zároveň sa aj z rôznych dôvodov dosť zanedbáva. Personalizovaná medicína umožní zvýšiť efektívnosť prevencie a predpokladám, že to zároveň zvýši aj záujem ľudí starať sa o svoje zdravie skôr, ako nám začne signalizovať, že s ním nie je všetko v poriadku. Verím, že budúcnosť prinesie aj vývoj nových a účinnejších metód personalizovanej a cielenej modulácie črevného mikrobiómu. Pre prevenciu a podpornú liečbu chronických a infekčných chorôb plánujeme využívať nie len personalizované probiotiká, ale aj prospešné mikroorganizmy so špecifickými  účinkami, ako aj definované konzorciá mikroorganizmov a ich metabolitov.

„Veľa sa o prevencii hovorí, ale zároveň sa aj z rôznych dôvodov dosť zanedbáva. Personalizovaná medicína umožní zvýšiť efektívnosť prevencie a predpokladám, že to zároveň zvýši aj záujem ľudí starať sa o svoje zdravie skôr, ako nám začne signalizovať, že s ním nie je všetko v poriadku.“

MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Je možné pre črevný mikrobióm urobiť nejaké preventívne kroky? Čomu sa vyhnúť, prípadne čo zaradiť do jedálnička a životného štýlu? 

Črevný mikrobióm si zaslúži systematickú starostlivosť, ktorej najdôležitejším článkom je naša výživa. Vyhýbať by sme sa mali technologicky spracovaným potravinám obsahujúcim rôzne aditíva a konzervačné látky.

Strava má byť vyvážená, v čom vedia najlepšie pomôcť fundovaní výživoví terapeuti. Z hľadiska nášho mikrobiómu je veľmi dôležitá pestrá zmes vlákniny v strave. Jej priemerné zastúpenie v našej výžive je na úrovni 10 % skutočnej potreby a musíme ju výrazne zvýšiť. Vláknina, podobne ako prebiotiká obsahujúce zložité cukry vyskytujúce sa napr. v artičokoch, cibuli, cesnaku či banánoch, stimuluje  rast a metabolickú aktivitu prospešných baktérií v našich črevách. Pre náš mikrobióm sú veľmi dôležité aj potraviny obsahujúce prospešné mikroorganizmy. Na Slovensku máme dve unikátne funkčné probiotické potraviny. Je to kyslá kapusta a nepasterizovaná bryndza, ktoré obsahujú kmene prospešných baktérií produkujúcich metabolity. Tie optimalizujú trávenie, stimulujú imunitný systém a majú inhibičný efekt voči škodlivým mikroorganizmom. Do nášho jedálnička by sme mali zaradiť aj potraviny obsahujúce živočíšne omega-3 mastné kyseliny, ktoré zvyšujú schopnosť probiotických mikroorganizmov obsadzovať črevnú sliznicu, a takisto zvyšujú ich inhibičné účinky. Prospešné sú aj fermentované potraviny a kyslomliečne produkty s obsahom probiotických mikroorganizmov. V obdobiach zvýšenej záťaže organizmu, v zimnom a jarnom období, pri cestách do exotických krajín, pri a po užívaní antibiotík, je vhodné pomáhať nášmu mikrobiómu aj účinnými probiotickými a prebiotickými výživovými doplnkami. Obzvlášť ľudia vo vyššom veku by nimi mali posilňovať svoj črevný mikrobióm pravidelne, pretože u nich dochádza k prirodzenému poklesu zastúpenia prospešných mikroorganizmov. Náš mikrobióm by sme mali podporovať aj pravidelným primeraným pohybom. 

Využite zľavu 50 € na personalizované probiotiká. Zadajte pri objednávke zľavový kód: DNAera50

Zdroje fotografií: 

  • Freepik www.freepik.com <a href=’https://www.freepik.com/vectors/health‘>Health vector created by brgfx – www.freepik.com</a>
ewa golinska, dna era, cmo

Mgr. Dominik Illek

Chief Marketing Officer

Dominik má viac ako 9 rokov skúseností s marketingom a PR. Pracoval pre medzinárodné spoločnosti a z pozície Head of Marketing pre sieť co-workingových centier viedol medzinárodný tím ľudí v piatich krajinách. Od leta 2020 je súčasťou tímu DNA ERA. Je zodpovedný za marketingovú a komunikačnú stratégiu značky.

Podobné články

Nastavenie súborov cookies

Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas s používaním všetkých cookies. Viac informácii sa dočítate tu.

Upraviť cookies nastavenia

DNA testy

Konzultácie